הרצאות המפגש האנושי

מסע מרתק אל עולמות מופלאים של רוח, תרבות והתפתחות אישית

לעצור את שגרת היום עם מגוון הרצאות שלוקחות אתכם רחוק, אל אישים, תרבויות, תפיסות עולם, חוכמות עתיקות וחדשות וחיבורים מפתיעים בין מזרח ומערב… ולגלות את כל אלה בתוככם, כאן ועכשיו.

בין הרצאות המפגש האנושי

הדרך לשלווה – מדיטציה ממזרח וממערב

מה זו מדיטציה ומהם מקורותיה? כיצד השתרשה בעולם המערבי? ומה הקשר בין מדיטציה לחקר המוח? הצורך האנושי בשחרור מסבל ובהשגת רוגע ושלוות נפש הביא, במהלך הדורות, להתפתחות אסכולות שונות של תרגולי מדיטציה. בהרצאה נסקור את צמיחת המדיטציה בזרמים ומקורות שונים: הינדואיזם, בודהיזם, זן, תיאוסופיה, המדיטציה הטרנסצנדנטאלית, מיינדפולנס, יוגה, ונבחין בין גישות של מורים שונים כקרישנמורטי ואושו. נדבר על התגליות החדשות של מדע חקר המוח כיצד משפיעה המדיטציה על מבנה המוח והמצב הנפשי שלנו. בנוסף, נתנסה בשיטות שונות שיתנו כלים מעשיים לשימוש יומיומי.

איזון רגשי כמפתח לריפוי והצלחה

מתח ומצוקה רגשית הפכו לחלק מחוויית היומיום של העולם המערבי ועבור רבים הם מהווים מפגע של ממש בהיבטים שונים של החיים. איך יוצאים מזה? איך מגיעים לאיזון רגשי שמאפשר חיים בריאים ומלאים? בהרצאה נדבר על המערכת הרגשית ועל השפעותיו ההרסניות של המתח על הגוף ועל הנפש. נלמד כיצד ניתן לחזור לאיזון רגשי לאחר אירוע שמוציא אותנו מאיזון. נקבל טכניקות הרפיה פשוטות ויישומיות להתמודדות עם כעס, מחשבות כפייתיות ותסכול, עם מצבים של עומס ושעות עבודה ממושכות, וכהכנה לקראת אירועים מלחיצים כגון מבחנים, ראיונות עבודה וכו'.

מקוריות ויצירתיות בעולם המודרני

כיצד מחזקים ריכוז ומודעות בעולם של גירויים והסחות דעת? כיצד מגבירים יצירתיות וחשיבה מקורית בסביבה של הצפה חומרית, מנטלית ורגשית? בעומס החיים המודרניים אנו חשופים להצפה של מידע וגירויים שגורמים לנו להסחת דעת, בלבול, ולירידה באיכות הקשב והתקשורת הבינאישית. בהרצאה נדון בגורמים מסיחי הדעת שבחיינו ובהשלכות שלהם ונלמד להתמודד איתם. נבין את מנגנון החשיבה שלנו ונקבל טכניקות גופניות ומנטליות שתסייענה לשיפור הריכוז ויכולת ההתמקדות, לחיזוק החשיבה היצירתית ולשיפור התפקוד המנטלי והרגשי בעבודה, בלימודים ובחיים האישיים.

דרך מעגל ההקשבה

ההקשבה היא מפתח לתקשורת, ללמידה, להתפתחות ולתפקוד טוב יותר בכל תחומי החיים. אך לעיתים נדמה שמשהו ביכולת הבסיסית הזו אינו שלם, חסר עומק ומקשה על מערכות היחסים שלנו עם עצמנו ועם הסביבה. בהרצאה נבחין בין הקשבה אנליטית והקשבה אמפאתית ונלמד כיצד לשפר את יכולת ההקשבה וההכלה שלנו, גם את עצמנו, וגם את הזולת, באמצעות שיטת מעגל ההקשבה. מעגל ההקשבה מאפשר מסגרת המספקת מרחב בטוח לשיתוף והתבוננות הדדית, ללא ביקורת ושיפוטיות. יישום גישת מעגל ההקשבה מחזק ביטוי עצמי, התמודדות עם קונפליקטים וחוסר וודאות, יכולת קבלת החלטות ועוד.

יוגה, הינדואיזם והמאבק הקיומי

להילחם או לא להילחם? – קשיי החיים והמאבק ההישרדותי מוצאים את מקומם גם בספרות ההודית הקלאסית. טובי הפילוסופים התעמתו עם השאלות הבסיסיות של החיים וכיצד ניתן להתעלות מעל קשיי היומיום, הגורל והקרמה, ולחיות חיים משוחררים מסבל. בהרצאה ניגע בקונפליקט הזה באמצעות הספרות ההודית ונלמד על הרעיונות המרכזיים בהינדואיזם אשר הגיעו למערב בשם יוגה, ושינו את צורת החשיבה של האדם המערבי. נציג אסכולות שונות של היוגה העוסקות בתרגול הגוף, הרגש, המחשבה והחכמה, ובעזרת תובנות מהפסיכולוגיה המערבית נראה כי מכל אחת מהן ניתן ללמוד כדי לשפר את חיינו.

מה לנו ולבודהיזם?

מי היה בודהא, מה הוא גילה, ומדוע התפשטה תורתו ואומצה על ידי כל כך הרבה אנשים במערב? בהרצאה נעסוק ברעיונות המרכזיים בבודהיזם ובקשר שלהם לפסיכולוגיה המערבית. נלמד כיצד מאבחן הבודהיזם את המצב האנושי, בדומה לרופא המאבחן מחלה, ובהתאם – מציע דרכים לשחרור הסבל על ידי פיתוח מודעות, שמחה, חמלה, וראייה בהירה ומציאותית של החיים. נציג את הדרך הבודהיסטית לחיים מאוזנים נטולי סבל ונדבר על התמודדות עם כעס, חוסר נחת, תשוקה עזה למה שאי אפשר להשיג, ועוד. בנוסף, נתנסה בתרגולים קצרים מאסכולות שונות של בודהיזם, כגון וויפאסנה ומיינדפולנס.

יהודי והודי מגיעים לגן עדן – רוחניות ומיסטיקה במזרח ובמערב

היפגשו שניים בלתי עם נועדו… המיסטיקן היהודי ר' אברהם אבולעפיה והמיסטיקן ההודי פטאנג'לי – שתי דמויות מרתקות, אשר למרות הריחוק בזמן, במקום ובתרבות, פיתחו טכניקות תרגול רוחני דומות להפליא. בהרצאה נתוודע לשני האישים המרשימים הללו – למקובל אברהם אבולעפיה, תלמידו של הרמב"ם, אשר פיתח תרגולים לחיזוק הקשר עם האל ולהשגת תובנות שיובילו את עם ישראל לגאולה; ולפטאנג'לי, ששאף לחיבור הנשמה האנושית עם המציאות המוחלטת ולגאולת האדם ממחזוריות הקארמה. נדבר על הדרכים הרוחניות בהן הלכו ועל הקווים המקבילים המפתיעים ביניהם, ונתנסה בתרגול מספר טכניקות.

ניטשה – מהפכן, מורד ומבשר העידן החדש

לכל אחד מאיתנו יש תחושה שהוא/היא הרבה יותר ממה שבא לידי ביטוי בחיי היומיום… לעיתים זו תחושה מתסכלת. האם ניתן לעשות משהו בנדון? בהרצאה נתבונן ברעיון הזה באמצעות תפיסת העל-אדם של פרידריך ניטשה. נלמד על דמותו הסוערת והמרתקת של ניטשה ונבחן את השפעתו המכרעת על התפתחות הפילוסופיה, הפסיכולוגיה והעידן החדש באמצעות הכתבים המבריקים, הנוקבים והמאתגרים שלו. נבחן את דמות העל-אדם וננסה לזהות אותו בתוכנו. נדבר על הכבלים של הגורל, החברה והאמונות שלנו מנקודת מבט פילוסופית וכיצד מציע ניטשה להתגבר עליהם.

היה הגיבור של חייך – תורתה של איין ראנד

האם אנחנו השולטים בחיינו או זורמים עם העדר? מהו המחיר של האינדיבידואליזם והאם שווה לשלם אותו? האם אנחנו מוכנים לצאת לדרך חדשה כדי לממש את עצמנו? שאלות אלו עומדות בבסיס הפילוסופיה של איין ראנד, מחברת רבי המכר 'כמעיין המתגבר' ו'מרד הנפילים'. הפילוסופיה של ראנד, המכונה "אובייקטיביזם", מעמידה במרכזה את האדם כגיבור של חייו, בוחנת את הקשר בין היגיון לרגש ונותנת כלים כיצד לחיות את החיים באופן רציונאלי כדי להיות מאושרים. בהרצאה נבחן את הקווים המרכזיים בספרות ובפילוסופיה של ראנד ודרכם ננסה לקבל השראה ותובנות לגבי חיינו.