מאמרים

מדיטציה – המסע אל העצמי

מזה שנים רבות, המדיטציה פרצה את גבולות המזרח הרחוק והפכה למושג מוכר ולדרך חיים של רבים בעולם המערבי. עם זאת, עדיין חסרה הבנת עומק לגבי מהות המדיטציה וסגולותיה. היא נתפסת, לעיתים, כדרך להגעה למצבי טרנס ממכרים ולבריחה מהמציאות, ויש הרואים בה קשר מחייב אל גורו זה או אחר. אך אין במצבים אלו קשר אמיתי למהות המדיטציה.

מבחינה היסטורית, פותחו במזרח במשך אלפי שנים טכניקות רבות עד לכלל שלמות. את המדיטציה הביאו למערב אנשים אשר הקדישו את כל חייהם לכך. הם הביאו גם סממנים המאפיינים את תרבות המזרח כמו טכסים, אמונות וכו', באופן בו תייר מביא אתו בגדים אותם לבש במולדתו. אולם, במשך מאה השנים האחרונות בהן התחילו אנשי המערב למדוט, נערכו מחקרים מדעיים רבים אודות מדיטציה, וכעת ברור לכל כי מדיטציה היא מצב גופני נפשי, אנושי, אוניברסלי, ללא קשר לאמונה, דת, כת, לאום, מין וכו'.

כאשר אנו חווים את המהות האמיתית של המדיטציה, אנו מבינים שהיא מאפשרת חוויית חיים אותנטית – מצב בו האדם מנהל את חייו בערנות וברמת תפקוד אופטימלית ויחד עם זאת חש שלווה וסיפוק. זהו מצב בו הוא אוהב את עצמו, את סביבתו ואת עבודתו וחי תוך הגשמה עצמית ללא חשש מפני העתיד וללא פחדים עקב חוויות העבר. במצב זה האדם יכול למלא את חובותיו היומיומיים מבלי שיעיקו עליו, להתמודד עם בעיות ולפתור אותן ביתר קלות. הוא יכול לקבל ולשאת בהבנה ובהשלמה דברים שאינם בשליטתו. מצב טבעי זה מתאפשר בזכות סגולותיה המרפאות של המדיטציה.

סגולות המדיטציה

• גישה חיובית לחיים – המדיטציה מסייעת לאדם להיות הוא עצמו בכל מצב, ללא העמדת פנים וללא
רגשות אשמה. היא מלמדת אותו כיצד לקבל את עצמו בכל המצבים, בטוב וברע, בנעים ובדוחה. היא מאפשרת לו למצוא איזון כאשר הוא נתון במצבי רוח ולנקות את הראש כאשר הוא מוטרד ומודאג.

• החיים כהרפתקה – המדיטציה מאפשרת להתייחס לחיים בדרך שתהפוך אותם למסע מרתק. היא
עוזרת לנו לחזור לראות את העולם בעיני ילד, ולחוות אותו בצורה ראשונית, כפלא. יחד עם זאת, המדיטציה עוזרת להתבגר בצורה נכונה, לפתח מודעות לגבי מי שאנו באמת וכיצד לבנות את חיינו.

• הגילוי האישי – שילוב המדיטציה בחיי היומיום מסייע לגלות את הפוטנציאל של כל אינדיבידואל, מעניק
לו כוחות כדי שיוכל לקחת אחריות מלאה על חייו ולשנות אותם אם רצונו בכך. המדיטציה עוזרת לו לתקשר עם הפנימיות שלו ולכן גם התקשורת עם אנשים אחרים הופכת להיות עמוקה, אמיתית ואנושית יותר.

• ידיעת העצמי – תרגול המדיטציה מביא את האדם במגע עם הרגשות והתחושות האינטימיים שלו ועם
מחשבותיו הכמוסות. דרך מגע ישיר כזה עם עצמו, הוא לומד להבין את עצמו, מדוע הוא מתנהג כפי שהוא מתנהג, מדוע החיים מביאים לו תקריות אלו ולא אחרות, "מדוע זה קורה לי?", מהו הגורל או הקארמה שלי, וכיצד אני יכול לשנות את הגורל ולהיות אדון לחיי.

• שינוי פנימי – המדיטציה מפתחת ראייה חודרת והבנות לגבי החיים כמו גם תכונות של סבלנות,
התמדה, שינוי הרגלים שליליים לחיוביים, התייחסות חיובית לחיים, השתחררות מהרגלים, כוח רצון, שקט פנימי, איזון ושמחה.

המדיטציה כאימון נפשי

ישנן טכניקות רבות לתרגול מדיטציה. מומלץ להתנסות ולהכיר טכניקות שונות ולאמץ את מה שמתאים ומרגיש נוח ביותר באופן אישי. הקו המשותף לכולן הוא תרגול והתמדה. אין פתרונות קסם. כמו שגמישות, כושר ויכולת גופנית הם פונקציה של תרגול, כך גם הרפיה, ריכוז, מודעות וכשרים נפשיים אחרים הם פונקציה של תרגול. כאשר מצאנו את טכניקת המדיטציה המתאימה לנו, עלינו לשלב אותה בשגרת היומיום כדי להשיג תוצאות.

כל לימוד חדש דורש מאתנו השקעת זמן. מצד אחד, ככל שנתאמן יותר כך נגיע יותר מהר לתוצאות. מצד שני, אנחנו מתחילים ללמוד טכניקה חדשה, וכמו כל הרגל חדש קשה לשלב אותה בחיי השגרה. בדומה לחוקי הפיסיקה, גם הנפש נשלטת בעיקר על ידי החוק הראשון של ניוטון: חוק ההתמדה והעצלנות. חוק זה אומר כי טבעם של הדברים להתנגד לשינוי. הדברים רוצים לעשות בדיוק מה שעשו קודם. אם לא עשינו משהו קודם, קשה להתחיל לעשותו. אולם, לאחר שאנחנו רגילים לעשותו, קשה להפסיק אותו. קשה "להתניע" מערכות, כלומר להביאן ממנוחה לתנועה, וקשה לבלמן, כלומר לעצור את תנועתן עד מנוחה ולא כל שכן להפוך את כיוון תנועתן.

אז איך מתמודדים עם חוקי הטבע? על ידי הבנה וחכמה. אנחנו לא מכריחים את עצמנו לשבת או לשכב הרבה זמן ולתרגל כי זה יצור התניה שלילית ואנחנו נמצא מיליון סיבות למה לא לתרגל. מצד שני, דרוש מינימום מסוים של תרגול כדי להשיג תוצאות. הדרך הטובה ביותר היא שביל הביניים. לא יותר מדי ולא פחות מדי. אז כמה זמן למעשה יש לתרגל? בשלב הראשון – כמה זמן שמרגיש נוח ונעים. יש לנו מספיק בעיות ואין צורך להוסיף עוד אחת. ניתן לנעים ולנוח להיות המדד. הזמן יכול להיות בין חמש לחמש עשרה דקות ביום, ובהמשך – נגדיל את משך הזמן בהתאם למה שמתאים לנו. למעשה, אין מגבלת זמן כל עוד זה נעים ונוח. ניתן לתרגל בכל זמן שהוא, במהלך היום, בו אנו מרגישים ערניים מספיק כדי לבצע את הטכניקה.