כוחו המרפא של מעגל ההקשבה
מעגל ההקשבה הוא תהליך קבוצתי מונחה שמטרתו חיזוק כישורי ההקשבה של המשתתפים, הן ההקשבה העצמית, והן ההקשבה לזולת, כבסיס לשיפור היבטי צמיחה אישיים ובינאישיים ובהם: גילוי ומימוש עצמי, הבנת הזולת, תקשורת בינאישית ומערכות יחסים מיטביות. המעגל מאפשר מסגרת המספקת מרחב בטוח לשיתוף והתבוננות הדדית, ללא ביקורת ושיפוטיות, והקניית כלים לשינוי הרגלי התקשורת של המשתתפים.
שיטת מעגל הקשבה פותחה בארצות הברית על ידי ג'ק צימרמן ווירג'יניה קויל. ההשראה למעגל הקשבה מגיעה ממסורות עתיקות בתרבויות שבטיות, שבהן התכנסו אנשי השבט מסביב למדורה, העבירו את מטה הדיבור מאחד לשני סביב המעגל, וכל מי שהחזיק את מטה הדיבור סיפר את שעל ליבו. המעגל מאפשר ביטוי לצורך אנושי שאם הוא לא מתמלא הוא יוצר תחושת חוסר ומצוקה – הצורך במפגש אנושי בלתי אמצעי: קרבה פיזית, מבט עיניים, חיבור מהלב, תחושת אמון, שייכות, חוויה של אחדות. במעגל הקשבה נוצר קסם. תחושת הזמן משתנה, מצב התודעה האישי משתנה, משהו שקוראים לו "רוח המעגל" נוצר בהדרגה – סוג של תודעה משותפת שמכילה את כל המשתתפים.
המאפיינים המרכזיים של מעגל ההקשבה הם: הקשבה אמפאטית – הקשבה מהלב, ודיבור מהלב. תרגולם מהווה כוח שינוי מיטיב בעל סגולות מופלאות הן ברמה האישית והן בתקשורת הבינאישית.
להקשיב מהלב
ההקשבה היא ליבו של המעגל. זוהי הטכניקה, האומנות והמיומנות שאותה מפתח כל אדם כדי להתחבר לעצמו ולעולם. מעגל הקשבה מאפשר פיתוח מיומנויות של הקשבה בשני כיוונים. הראשון – הקשבה לזולת. התקשורת העמוקה שנוצרת בתהליך ההקשבה לאחר מחברת אותנו לממד האנושי שבכל אדם, לאדם כתודעה, כישות שיש לה חיים פנימיים עשירים. הכיוון השני של ההקשבה פונה פנימה. אנו מקבלים הזדמנות להיות שוב, לכמה דקות, מרכז עולמנו והדבר פותח ערוצים ישנים שסגרנו בגלל הצורך להיות יעילים, ממוקדים, עסוקים ומכוונים למטרות. הסיפור האישי, כלומר, מה שחשוב לי ברגע זה, עולה ותופס את מרכז הבמה. אנו מרשים לעצמנו להקשיב לקול הפנימי, לקולה של האינטואיציה ולקולה של ההכוונה הפנימית כסוג של תודעה חדשה.
איכות ההקשבה מבוססת על הקשבה אמפאטית, ללא שיפוטיות, ביקורת או דעות קדומות, כאשר כל תשומת הלב ממוקדת בדובר. ההתמסרות להאזנה מהווה אימון להכלה של האחר ושל הסיפור ומשחררת מהצורך להגיב (בקול רם או בתוכנו פנימה). החוויה שבה קבוצה שלמה מקשיבה בלי לייעץ, להתלוצץ ולהיכנס לדברי האחר היא עוצמתית, משחררת ומעצימה, ומחזקת תחושות קבלה, ביטחון וחופש.
על החשיבות הרבה של ההקשבה ניתן ללמוד מתיאוריית האישיות של קרל רוג'רס, מאבות הפסיכולוגיה ההומניסטית. רוג'רס ייחס להקשבה סגולות מופלאות, ומנגד – השלכות הרסניות להעדרה. על פי רוג'רס, ההקשבה היא מילה נרדפת לתקשורת, והיא מובנית בעולם החי מהרמה הבסיסית ביותר. קיומה של תקשורת פירושה חיים. חוסר תקשורת פירושו סכנת מוות. כמטפל, רוג'רס שם דגש על הקשבה אמפאתית שאיננה ביקורתית או שיפוטית. הוא מרחיב את השימוש במושג הקשבה מעבר לשמיעה סתם: שמיעת המילים, המחשבות, נימות הרגש, קליטת המשמעות וכו'.
לדבר מהלב
לאחר שלמד להקשיב לזולת הקשבה אמפטית שאינה שיפוטית הנותנת מקום לממד האנושי, המקשיב לומד להתייחס לעצמו באופן דומה – ללא שיפוטיות וביקורת עצמית. כבר אין צורך במנגנוני הגנה ואז יש את הלגיטימציה והחופש לדבר מהלב.
הדיבור מהלב מאופיין בכנות ואותנטיות, המגיעים מתוך הקשבה פנימה, אל העצמי. מכאן, הדיבור מתמקד תמיד בחוויה האישית של המדבר ולא באחר, בקבוצה או ברעיון כללי כלשהו. הסיפור מסופר בגוף ראשון ומתמקד בגילוי אישי ללא שיפוטיות וביקורת עצמית. הדיבור האותנטי מהלב הינו דיבור ספונטני המגיע מתוך נוכחות מלאה ברגע הזה, מבלי לתכנן את הסיפור, לתרגל ולשנן את התוכן. הסיפור עולה מעצמו, בזמן הנכון ובאופן הנכון, מתוך הקשבה אינטואיטיבית פנימה. באופן זה, אנו משוחררים מלעסוק במה שיש לנו לומר ויכולים למקד את כל תשומת הלב בהקשבה נקייה ובדיבור שאינו כבול למגבלות התפיסות והרגלי התגובה הישנים.
מטרתו של הדיבור מהלב היא לשחרר את הקול הפנימי הטמון באדם, שמייצג את הצורך שלו בביטוי אישי ובהתפתחות לקראת מימוש עצמי. כאשר ההקשבה של הזולת ושל הקבוצה היא ללא ביקורת ושיפוטיות, המשתתף יכול לשחרר את מנגנוני ההגנה הפנימיים ולהתבטא בחופשיות ובאותנטיות שאינן אפשריות בחברה הרגילה.
ממעגל ההקשבה לדרך חיים
עבור מי שגילה את הקסם של מעגל ההקשבה, הדבר הופך מהתנסות נקודתית לדרך חיים. יכולת ההאזנה גדלה ומאפשרת להכיל קשת רחבה של סיפורי חיים, מנעד גדול של רגשות. כאשר אנו לומדים הקשבה ללא תגובה, אנו מפתחים בקרבנו את תכונת חוסר ההזדהות. אמפאתיה ללא פאתוס מוגזם. האימון הזה מפתח בנו סוג של הוויה קשובה. מתוך הכלת כל אדם, אנו מבינים את האוניברסאלי. יש לנו הזדמנות לחוות אחווה גדולה.